Gast blog Paard & Lifestyle

Blog paard & Lifestyle

Bron: Paard & Lifestyle

Jenny Veenstra: Presteren met een minder ideaal paard? Het is mogelijk!

Soms komen er paarden op je pad, waar de omgeving geen hoge verwachtingen heeft. De bouw is bijvoorbeeld niet geweldig, hij heeft een kramperig beentje als hij de stal uit komt of de gangen zijn niet om over naar huis te schrijven. Toch heb je een klik met het paard en wil je kijken hoe ver je met het paard kunt komen.

Regelmatig zie ik zulke paarden voorbij komen die het toch redden in de sport. Tegelijkertijd zie ik bloedmooie paarden voorbij komen die via de achterdeur verdwijnen. Hoe komt dat toch? En hoe zorg je er voor dat je het maximale uit een minder ideaal paard haalt?

Een lesklant van mij kocht een aantal jaar geleden haar verzorgpaard, een oudere Friese fokmerrie met maneneczeem. Het was een kleine merrie, ze had een hangbuik, weinig bespiering en heel gewone gangen. Iedereen in de omgeving had er wel een mening over en velen vonden dat ze het paard niet moest kopen. Maar mijn lesklant had een klik met het paard en met een beetje geluk was de maneneczeem goed onder controle te houden met een deken.

Ik heb tegen haar gezegd dat ze een klik had met dit paard en wist wat ze voor haar geld kreeg. Bij een ander paard moest ze dat maar weer afwachten. Uiteindelijk heeft ze het paard gekocht en heeft ze haar in een paar jaar tijd van de B naar de Z gereden. Inmiddels is ze bijna Z2 startgerechtigd en het einde is nog niet in zicht, want de merrie is nu op 17-jarige leeftijd de wissels aan het leren!

Lees het volledige artikel hier!